Savalen i Norge 7 till 12 Januari

Ännu en gång med fantastisk upplevelse.

Resan dit tog lite längre tid i yrsnön och över fjället, men när vi var framme väntade en god middag, många danska och norska tomtevänner och ett dopp i varmvattenbassängen.
Nästa dag, lördag 8/1, vaknade jag upp till en tävlingsdag, som lovade gott eftersom temperaturen nu kändes betydligt varmare än året innan.
Klockan 10 startade tävlingarna och elden tändes i år av Santa Henrik från Danmark. Totalt deltog ett trettiotal och publiken bestod av många ryska turister med barn.

1. Sekkekast
Jag hade värmt upp med lite sparkåkning, men som första gren blev det postsäckskastning och en liten Gutt släpade säcken tillbaka (se fotot). De långa och storvuxna tomtarna har lite favör av detta, så Björnar Antonsen segrade.

2. Gavepakking
I denna gren gäller det att vara snabb i fingrarna, när vi skulle slå in en liten kåsaslev på tid och även slututseendet bedömas.
Fyra i varje heat, så man ser de andra tomtarnas snabbhet. Jag satsade på att först lägga några polkagrisar i sleven, som muta, och raskt rulla in sleva och så vrida om i ändarna och vips ha “en smällkaramell”. Fort gick det, men papperet var inte gjort för mina nypor, för det brast och jag var därmed långt borta från segern, som gick till en riktig Trollkarl, Kurt Flemming.

3. Sparkåkning (efter det att vi alla ätit tomtegröt med mycket socker som energikick och slappat lite grand).
Här var vi tre på startlinjen och segrarna gick vidare till en final. Jag hade som taktik att ligga tvåa och sedan öka på upploppet, som jag praktiserat i Gällivare med framgång. Segern var given från start, tog det lugnt men på baksidan av Nissehuset, på vägen går det lätt utför, så jag kör om den store Julemenden Gislund samtidigt som jag ser att han svänger höger. Jag såg ej någon markering så det bar utför backen, så i med nödbromsen. Vända sparken ta mej uppför backen och satsa allt. Det saknades någon cm vid mållinjen, så nu var det bara att gilla läget.
I finalen segrade Rune Jamrath.

4. Hinderlöype.
Här ska man kasta tre slevar i en hink. Om man missar får man springa lika många straffrundor runt skorstenen. För mig blev det en runda med postsäcken över axeln, sedan över en hinderbock, runt julgranen och därefter löpa till tomtehuset knacka och lämna säcken. Andas djupt, löpa runt juleträt igen och sedan löpa i zik zak mellan rastborden in i skorstenen, klättra upp på stegen och ringa i hästbjällrorna. Jag ville dock bli kung på skorstenen, så jag tar mig ända upp på toppen innan jag ringer i bjällrorna och skriker av lycke (se fotot).
Sist startande Santa Vlad i den mycket vackra blåa dräkten och han tog sig också upp på skorsten och fick en snabbare tid.
Segern gick dock till Björnar Antonsen.

5. Pulkaåkning i barnslalombacken.
Här startade vi fyra på rad och segraren skulle greppa bjällerkransen som hängde på ett sparkhandtag. Segrarna fick sedan göra upp om segern. Jag startade i heat tre och ligger bra till när Julemanden Gislund och jag krockar i slutet av backen, i ett moln av snö, när vi ser Vlad fara förbi och greppa bjällrorna.
I finalen vinner Vlad genom att komma “på fel sida om sparken”, men ytterst lite före tvåan. Santa Vlad greppar i sparken, tippar den mot sig och tar bjällerkransen och SEGERN under stort jubel från de många ryska turisterna. En fantastiskt BRA prestation, värt att beundra.

SLUTSEGRARE
Efter detta kraftprov och vinterkyla var det dags att ge Renarna lite mat och därefter ta oss in i värmen och ner i den fina Spaanläggningen. Ånggrottan med blinkande stjärnor i taket, bubbelpooler med varmt vatten och så att själv kunna massera hela kroppen i vattensprutande munstycken, vattensäng och i ett riktigt vattenfall. Strålarna under fötterna och på benmusklerna ger mig bästa självbehandlingen och utsikten genom fönsterfonden ger “en gudomlig känsla” när man befinner sig bland fjälltopparna och speciellt i morgonrodnadens soluppgång.
Efter en superb måltid och poängräknande var det dags att kungöra den segrande tomten, som under stort jubel blev, Julenissen Antonsen fra Norge, Guld. Silvret till Ryssland och Santa Vlad (och det moraliske Bronset till Julemannen Flemming, Danmark), men Bronset utdelades till Alte Ruud fra Norge.

Ja de va de hele beträffande tävlingen. Vi svenska tomtar har bara att, lägga oss i hårdträning till nästa år, när julgranen dansats ut. För då ska vi ta storslam genom att nu äta mera tomtegröt och springa bredvid tomtekälken när vi är ute med renarna.
Vi slappade några dagar till eftersom det blev snöstorm, Så jag kunde ej ta mig till Nordpolen som jag planerat, ej heller fiska utan bara “glöta i vattnet” och prata med de ryska barnen. Jag klarade dock att ta mig till NORDPÅLEN i alla fall och träna på Ho,Hoo, Hooo!!!!

Resan hem till min stubbe i den stora skogen gick bättre än väntat. Fick lift med några fjällrävar till toppen av fjället och sedan spände jag ut min stora blåa lånade ryska tomterock. Stormen kom och jag for iväg som en vante, passerade Idre, Mora och såg flera skidåkare som tränade för Vasaloppet. Landade i Nusnäs och därefter fick jag hjälp av flera dalahästar till Leksandsbröd där de åt flera paket brungräddat medan jag satte broddar på hästskorna. Sen bar det av i galopp och en timme senare var jag hemma i stubben, i den stora skogen, där vi började träna på ringdanserna kring granen.

GOD JUL / Tomten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.